Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Teknisk Kringkasting Digital radio Digital radio i Norge
Sist oppdatert

Digital radio i Norge

Stortinget har vedtatt at norsk radio skal digitaliseres, ved at radiolyttingen skal flyttes fra FM-nettet over til DAB og andre digitale plattformer. I Meld. St. 8 oppgis krav som kan medføre at FM-nettet blir delvis slukket i 2017.

I dag har de fleste av Norges befolkning mulighet til å høre på digitalradio via de norske DAB-nettene. For en oversikt over dagens DAB-dekning, se dekningskart på radio.no. For at de landsdekkende FM-nettene kan slukkes må de kommersielle blokkene til sammen ha en dekning på 90 % innen 1. Januar 2015 for at det skal kunne gjennomføres slukking i 2017. I tillegg er det et krav at NRKs radiotilbud har digital dekning som tilsvarer dagens P1-dekning på FM innen 1. Januar 2015. For utfyllende opplysninger om slukkevilkårene, se Medietilsynets portal om digitalradio.

Det kan også søkes om frekvenstillatelse og annleggskonsesjon for prøvedrift av digital lokalradio i lokalradioblokka med varighet fra 1. Januar 2013 til 31. Desember 2016. For mer informasjon om dette, se vår utlysningstekst.

Frekvenser til DAB-radio i Norge

I Norge har vi fire landsdekkende frekvenslag avsatt til digitalradio:

  • DAB Riksblokk 1 er en kommersiell blokk og frekvenstillatelsen eies av Norkring. Nettet er i drift. Aktører som ønsker sendetid må ta kontakt med Norkring AS og Medietilsynet.
  • DAB Riksblokk 2 er en kommersiell blokk og frekvenstillatelsen eies av Norkring. Dette nettet er ikke utbygget. Aktører som ønsker å vite mer om dette nettet må kontakte Norkring AS
  • DAB Regionblokka eies av NRK og er i drift.
  • DAB Lokalradioblokka består av 37 lokalregioner som til sammen dekker hele fastlands-Norge. Det er åpnet for prøvedrift i Lokalradioblokka frem til ordinær oppstart 1.januar2017. Se Frekvenser til digital lokalradio (Lokalradioblokka) for ytterligere opplysninger.

I relaterte dokumenter til høyre er det kart over de forskjellige blokkene.

Plasseringen av sendere som er i bruk i DAB-nettet kan sees på finnsenderen.no.