Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Teknisk Internett Domenenavn Domenerapporten .no eller aldri
Sist oppdatert

Domenerapporten .no eller aldri

Det er et allment akseptert prinsipp på Internett at administrasjon og bruk av de nasjonale landkodetoppdomenen slik som f.eks .no (Norge), .se (Sverige) og .dk (Danmark) fastsettes av relevant myndighet i det lokale/nasjonale internettsamfunnet. Landkodetoppdomener (såkalte ccTLDer) skal forvaltes til det beste for det nasjonale/lokale internettsamfunnet.

Domenerapporten ".no eller aldri" ble utgitt av Samferdselsdepartementet i 2003, etter at en arbeidsgruppe hadde fått i oppdrag fra Samferdselsdepartementet å vurdere den fremtidige forvaltningen av vårt nasjonale toppdomene. no. Rapporten er et viktig dokument for å forstå bakgrunnen for den norske forvaltningsmodellen og administrasjonene av toppdomenet .no.

Arbeidsgruppen har i sine vurderinger tatt utgangspunkt i hvilke målsettinger som bør ligge til grunn for forvaltningen av .no, og slår fast at .no skal være et naturlig valg for internettbrukere i Norge. Det har videre vært et mål å etablere en forvaltningsmodell som sørger for at domenenavnstildelingen skjer raskt, har god kvalitet og med lave kostnader for domeneabonnenten. Rapporten inneholdt videre anbefalinger vedrørende etablering av klageordning (Domeneklagenemnda) og forskriftsregulering. Gjeldende domeneforskrift trådte i kraft 1. oktober 2003.