Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Teknisk Elektromagnetisk stråling Elektromagnetisk felt Stråling fra basestasjoner
Sist oppdatert

Stråling fra basestasjoner

Basestasjoner for mobiltelefoni blir stadig mer synlig i miljøet rundt oss. Noe av det vi får mest spørsmål om, er nettopp om disse utgjør en fare med tanke på strålingsnivåene.

På denne siden har vi samlet informasjon om basestasjoner, og hva du teoretisk kan forvente deg av eksponering fra disse.

Hva er en basestasjon?

For at du skal kunne snakke og surfe på mobiltelefonen, må det være en basestasjon i nærheten. Disse er ofte plassert høyt i terrenget og i master, slik at de gir dekning til store områder. De plasseres også på bygg/fasader og tak.

En antenne på et tak eller en fasade betyr ikke at det er høye nivåer av stråling i området. De plasseres for å gi best mulig dekning, samtidig som strålevåene holdes så lave som god praksis tilsier.

Strålingsdiagram/mønster – hvordan sender en basestasjon?

En basestasjon sender ut radiosignaler i én retning. Du kan sammenligne strålingsdiagrammet med en lykt som lyser i mørket. Over, under, bak og til sidene er strålingsfeltet svært lavt. Strålingsnivået minker når avstanden øker.

Tjenester

Når vi snakker om hvilke tjenester som er, brukes betegnelsene GSM 900, GSM 800, UMTS 900, osv. GSM, UMTS og LTE er teknologier for overføring av tale og data til mobiltelefoner. Tallene etter er frekvensområdet som brukes til dette.