Hopp til innhold
Du er her: Forsiden

Ordliste

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - X
Navnetjener
Norsk betegnelse for en DNS-server, hvor DNS er en forkortelse for Domain Name System. En navnetjener har som en av sine hovedoppgaver å finne hvilken IP-adresse som korresponderer til et maskin- og domenenavn, slik at du kan bruke lett gjenkjennelige navn som www.nettvett.no i din nettleser.
Nedlasting
Se nedlasting.
Nettverksserver
Er en datamaskin som er koblet til et nettverk og som gjerne har datafiler eller programmer som er felles for alle de andre datamaskinene på nettverket.
NGN
Next Generation Network. Neste generasjons nett utviklet for å erstatte det tradisjonelle linjesvitsjede telenettet og for å kunne overføre nye tjenester. NGN vil ha støtte for tjenestekvalitet for sanntidstjenester.
NIX
  Norwegian Internet Exchange er seks nøytrale samtrafikkpunkter for utveksling av trafikk mellom ISPer i Norge. De er plassert i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo (2 stk). NIX drives av Universitetet i Oslo i samarbeid med fire andre universiteter i Norge.  
NORID
Norsk Registreringstjeneste for domenenavn på Internett.
Nyhetsgrupper
Nyhetsgrupper er en type diskusjonsforum eller oppslagstavle på Internett. Systemet er inndelt i en rekke emneområder (nyhetsgrupper) hvor innlegg med nyheter innen det relevante emnet er plassert.