Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Fritid Kringkasting Digital radio Digital radio i Norge
Sist oppdatert

Digital radio i Norge

Stortinget har vedtatt at norsk radio skal digitaliseres, ved at radiolyttingen skal flyttes fra FM-nettet over til DAB og andre digitale plattformer.

Regjeringen har konkludert at kravene, gitt i Meld. St. 8, for at FM skal kunne slukkes er innfridd. Det betyr at de fem landsdekkende FM-radio kanalene (NRKs P1, P2 og P3 og de kommersielle riksdekkende radioene P4 og Radio Norge) samt enkelte FM-lokalradioer blir slukket i løpet av 2017.

I dag har de fleste av Norges befolkning mulighet til å høre på digitalradio via de norske DAB-nettene. For en oversikt over dagens DAB-dekning, se dekningskart på radio.no. De kommersielle blokkene har til sammen en befolkningsdekning på minimum 90 %, og NRKs digitale radiotilbud har en befolkningsdekning som tilsvarer befolkningsdekning NRK hadde på P1-dekning ved slukking av FM. For utfyllende opplysninger om slukkevilkårene, se Medietilsynets portal om digitalradio.

Frekvenser til DAB-radio i Norge

I Norge har vi fire landsdekkende frekvenslag avsatt til digitalradio:

  • DAB Riksblokk 1 er en kommersiell blokk og frekvenstillatelsen eies av Norkring. Nettet er i drift. Aktører som ønsker sendetid må ta kontakt med Norkring AS og Medietilsynet.
  • DAB Riksblokk 2 er en kommersiell blokk og frekvenstillatelsen eies av Norkring. Pr 01.09.2017 er det sendere i drift i Sunnhordland og Rogaland. Aktører som ønsker å vite mer må kontakte Norkring AS
  • DAB Regionblokka eies av NRK og er i drift.
  • DAB Lokalradioblokka består av 37 lokalregioner som til sammen dekker hele fastlands-Norge. Det er åpnet for prøvedrift i Lokalradioblokka frem til ordinær oppstart 1.januar2017. Se Frekvenser til digital lokalradio (Lokalradioblokka) for ytterligere opplysninger.

I relaterte dokumenter til høyre er det kart over de forskjellige blokkene.

Plasseringen av sendere som er i bruk i DAB-nettet kan sees på finnsenderen.no.