Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Vil øke tempoet i overgangen til IPv6
Sist oppdatert

Vil øke tempoet i overgangen til IPv6

Post- og teletilsynet (PT) viser i en ny rapport til at mange internettilbydere har kommet langt i å forberede nettet for IPv6. Likevel gjenstår en del utfordringer før overgangen fra IPv4 er fullført.

Etter ønske fra bransjen, etablerer PT derfor en nasjonal arbeidsgruppe som skal bidra til en raskere innføring av IPv6 i Norge.

- Målet er å bidra til samarbeid og erfaringsutveksling som vil være til gjensidig nytte for alle internettaktører, sier PTs direktør Willy Jensen.

Blant utfordringene som står igjen, er arbeidet med å tilrettelegge administrative støttesystemer og systemer for drift og vedlikehold for IPv6.

Det er også viktig å løse en del tekniske utfordringer knyttet til sikkerhet, time-out, ruting og formidling av innhold mellom IPv4 og IPv6, i tillegg til å sikre at kundenes utstyr har støtte for IPv6.

IPv6 er den eneste langsiktige løsningen for at bruken av Internett fortsatt skal kunne vokse.

Treg innføring

Innføringen av IPv6 har til nå gått relativt sakte. Det skyldes i hovedsak god tilgang på IPv4-adresser, mangel på en ”killer-applikasjon” for IPv6 og manglende økonomiske insentiver.

- Når det ikke er utviklet produkter eller tjenester som krever bruk av IPv6 og som er slik at forbrukerne sikler etter dem, er det ikke topp motivasjon for å ta bryet med å bytte fra IPv4 til IPv6, sier direktør Willy Jensen i PT.

– Men når det nå faktisk blir tomt for IPv4-adresser, håper vi at dette initiativet setter fart på innføringen av IPv6.

Tilbydere har også forlenget levetiden til IPv4 ved å ta i bruk smarte metoder som dynamisk tildeling av IP-adresser og bruk av adresseoversetting (NAT).

- Disse metodene har likevel noen iboende svakheter og er blitt en begrensende faktor for flere typer tjenester og produkter, sier Jensen.

Fram til i dag har vi brukt IPv4-adresser for adressering på Internett. ”v4” står her for versjon 4. De siste adressene er delt ut fra det internasjonale organet ICANN (Internet Cooperation for Assigned Names and Numbers), som blant annet er ansvarlig for global koordinering av IP-adresser.

Med dagens forbruk vil de aller fleste norske internettleverandørene være tomme for IPv4-adresser innen utgangen av 2012. Både i Norge og resten av verden er det derfor viktig å øke tempoet i innføringen av IPv6.