Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Telenor må redusere leiepriser i mobilnettet
Sist oppdatert

Telenor må redusere leiepriser i mobilnettet

Telenor må redusere grossistprisene for selskaper som vil leie tilgang til selskapets mobilnett. Dette varsler Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i et utkast til vedtak om konkurransevilkår i mobilmarkedet.

Telenor er pålagt å åpne sitt mobilnett for andre tilbydere av mobiltjenester. Formålet med plikten er å legge til rette for like konkurransevilkår, slik at også mindre aktører kan ha egne tilbud i sluttbrukermarkedet.

Prisbetingelsene fra Telenor skal være på et nivå som forhindrer at de som leier plass i Telenors mobilnett, skal komme i marginskvis. Hver sjette måned tester Nkom prisvilkårene og det er utviklet en egen modell for slike marginskvistester. De mest aktuelle abonnementene fra Telenor inngår, slik at omfanget av testen vil variere fra gang til gang.

Første gang testen ble gjennomført, viste testresultatene at Telenor etterlevde kravene på det aktuelle tidspunktet. Nå er andre runde gjennomført, og testresultatene viser at tilgangsprisen for tjenesteleverandører er for høy. I en modellert situasjon, som bruker Telenors inntekter og realistiske tilgangskostnader, viser testen at tilgangskjøpere har negativ bruttomargin for flere av abonnementene som inngår i testen.

Varselet innebærer at Telenor må redusere sine tilgangspriser for tjenesteleverandører