Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Sikker sommersurfing i åpne trådløse nett
Sist oppdatert

Sikker sommersurfing i åpne trådløse nett

Å surfe gratis på Internett på reise er noe de fleste ønsker. De fleste kobler seg ukritisk til et hvert gratis eller åpent nettverk for å kunne oppdatere facebook-profilen, sjekke mail, overføre penger til kredittkortet eller andre ting vi egentlig skulle gjort før vi reiste. Nettvett.no gir deg råd om hvordan du surfer sikkert i åpne nettverk.

Alle reisende kan denne sommeren benytte gratis trådløst Internett på de største flyplassene i Norge. Det er et flott tiltak. Men, det er enkelt å ”avlytte” trafikken i et trådløst nett. Det kan føre til at du mister kontrollen over for eksempel nettbanken, og kan ende opp blakk på feriestedet. Det er god grunn til å ta noen forholdsregler før du kobler deg på.

Avlytting

Slik avlytting kan foregå både over offentlige nett og såkalte ”man-in-the-middle- nett”. Da har en annen satt opp et trådløst nett som han overvåker og registrerer all trafikk gjennom.

- Sagt på en annen måte: Du surfer på Internett gjennom en annen persons PC, forklarer Terje Pedersen i Nettvett.no.

Mange oppdaterer facebook-profilen sin på reise. Det er morsomt og kan fungere som en reisedagbok.

- Vær oppmerksom på at det finnes programmer til mobiltelefoner som kan avlytte og overta facebook-, Twitter-, YouTube- og MySpace-kontoer. Er du først fanget av slike programmer som for eksempel Faceniff, hjelper det ikke å logge av profilen, forteller Pedersen videre.

Kryptert oppkobling

Å bruke kryptert oppkobling kan være en smart måte å surfe sikrere i gratis eller åpne nettverk. Da vil ikke trafikken mellom maskinen din og serveren du kobler deg opp mot, kunne avlyttes av andre i det samme nettverket.

- De aller fleste nettbankene bruker denne typen sikkerhet for nettbankene sine. Dersom du må bruke nettbanken mens du er på reise, er det viktig at du forsikrer deg om at det står https i adressefeltet, oppfordrer Terje Pedersen.

Du kan også bruke denne typen sikkerhet på tilkoblingen til Facebook og andre nettsamfunn har. Se her hvordan du gjør det.

Gode nettvettråd

Å koble seg opp på et gratis eller åpent trådløst nett trenger ikke være problematisk, dersom du tar en del forhåndsregler før du kobler seg opp.

  1. Vær sikker på at det trådløse nettet du kobler deg opp mot er et offentlig trådløst nett, og ikke et lokalt nett en annen bruker har satt opp.
  2. Dersom du skal oppdatere profilen din i et nettsamfunn, vær helt sikker på at du bruker https i adressefeltet.
  3. Gjør banktransaksjoner hjemmefra. Unngå derfor å logge deg på nettbanken din i åpne trådløse nettverk.
  4. Bruk forskjellige og sterke passord på alle tjenester som du tenker å benytte i åpne nettverk. 

Les mer på nettvett.no om hvordan du sikrer datamaskinen din både hjemme og på ferie.