Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Radioframtiden er digital
Sist oppdatert

Radioframtiden er digital

De fleste husstandene i Norge har allerede i dag mulighet til å lytte på digitalradio. Selv om mange nye måter å lytte på radio er lett tilgjengelige, så er få av oss klar over mulighetene, skriver seksjonssjef i Post- og teletilsynet, Bjarte Sørhus, i denne kronikken.

Det er noen år til FM-nettet foreslås slukket, og de aller fleste av oss har allerede minst en digital plattform for radiolytting i huset – uten at vi har tatt den i bruk fullt ut. Mange av oss trenger ikke en gang å kjøpe nytt radioutstyr.

Avansert kommunikasjonssamfunn

Norge er et avansert kommunikasjonssamfunn med mange ulike teknologier som konkurrerer om vår oppmerksomhet. Felles for de mest populære kommunikasjonsplattformene er at de er digitale - med unntak av FM-radio.
Radioen er også i ferd med å bevege seg inn i den digitale verden. Spørsmålet blir – er du klar for overgangen?

Den digitale radiosituasjonen

I dag har rundt 80 prosent av Norges befolkning mulighet til å lytte på digitalradio via DAB/DAB+. I praksis har alle husstander i Norge mulighet til å lytte på digitalradio på en eller flere måter.
I tillegg til tradisjonell analog FM-radio eller DAB/DAB+, kan du lytte på radio over forskjellige Internettløsninger som for eksempel via PCen din. Har du kabel-TV, satellitt-TV eller digitalt bakkenett for TV (Riks-TV) i huset, så har du tilgang til mange radiokanaler allerede. I Oslo kan du også lytte til digitale radiosendinger ved bruk av mobil-TV (DMB).
I årene framover vil vi se en gradvis økning av DAB/DAB+ dekningen på samme måte som FM-nettet gradvis ble bygget ut til å gi oss dagens befolkningsdekning.
Det er behovet vårt som avgjør hvilken teknologi vi til enhver tid bruker i framtiden. Digitale løsninger vil ta over for analoge teknologier som FM, og flere radiokanaler vil bli tilgjengelige - for hele befolkningen.
Men. Likevel er det fortsatt FM-radioen som er mest populær for radiolytting her i landet.

Hva skjer framover?

Regjeringen publiserte i februar i år en Stortingsmelding om digitalradio, som Stortinget sluttet seg til 19. mai. Meldingen legger opp til at FM-nettet skal slukkes i 2017 eller 2019, avhengig av om gitte slukkingsvilkår er oppfylt. En del mindre lokalradioer skal likevel få fortsette på FM etter 2017.
Det er noen år fram til 2017. Mange av oss vil ha behov for å kjøpe flere nye radioer før den tid. Hvilken type radio er det lurt å satse på?
Heldigvis har radioprodusentene gjort det enklere for oss, slik at vi kan unngå å kjøpe en radio som må skiftes ut etter noen få år.

Mange muligheter

Radioer kommer nå på markedet med både FM, DAB, DAB+ og internettradio i en og samme radio. På den måten kan de som ikke har DAB/DAB+ dekning per i dag, benytte FM og internettradio fram til DAB/DAB+ blir bygget ut i sitt område. Samtidig vil en kunne lytte på de lokale radiokanalene så lenge disse sender på FM.
Avhengig av om du liker å høre på radio på kjøkkenet, i stua, på soverommet, i bilen eller på hytta, vil du være sikret favorittkanalene dine i årene framover ved å benytte et eller flere av tilgjengelige alternativer.
Du kan velge en radio som både har DAB+ og FM. Ønsker du enda flere kanaler, sørger du for at radioen også kan ta inn internettradio. Eller du kan velge utstyr – hvis du ikke allerede har det i huset - til å lytte på radio via Internett, kabel-TV, satellitt-TV, digitalt bakknett for TV eller mobil-TV (DMB).
Du kan også kjøpe en DAB+ adapter til de fleste FM-radioene, hvis du av en eller annen grunn ikke ønsker å bytte ut FM-radioen din.

DAB+

Vær oppmerksom på at det i dag kan finnes DAB-radioer i salg på markedet som ikke har DAB+. Det vil være lurt å kjøpe en radio med DAB+. Disse radioene er ”bakoverkompatible” med DAB, og gjør at du kan bruke radioen å lytte på DAB fram til DAB+ en gang i framtiden overtar helt for dagens DAB-sendinger.

Hva med bilene?

Mange av oss hører på radio mens vi kjører bil. Norske kringkastere vil legge vekt på at digitalradio også skal kunne nytes langs norske veier og i tunneler. Fram til DAB/DAB+ er bygd ut der du kjører, vil det derfor være lurt å ha en radio i bilen som både kan ta inn DAB/DAB+ og FM. Dette gjør du enten ved hjelp av en DAB+ adapter som kobles til bilradioen, eller ved å anskaffe en DAB+/FM bilradio. Ved installering av en DAB+/FM bilradio er det viktig å sørge for å ha en antenne til bilradioen som er laget både for DAB+ og FM.
Ønsker du i stedet å lytte på radio via Internett, kan du blant annet gjøre det ved hjelp av internettilkobling via mobiltelefonen. Husk at dette kan bidra til å øke mobilregningen din, på grunn av datamengden som du da laster ned.

Hytter og grisgrendte områder

Selv om 80 prosent av befolkningen i dag kan lytte på DAB/DAB+, er det store landområder i Norge som ennå ikke er dekket. Det vil mest sannsynlig også i framtiden være noen områder hvor det ikke vil være dekning for DAB/DAB+. Avhengig av om det i slike grisgrendte områder bygges ut dekning med alternative teknologier, vil en da stedvis risikere å måtte ta en pause i radiolyttingen.
Likevel vil mange kunne lytte på digitalradio på hytta og i grisgrendte strøk via Internett, satellitt-TV eller digitalt bakknett for TV.

Radioframtiden er digital

Vi går en spennende og interessant radioframtid i møte, hvor ulike teknologier vil gi oss flere måter å lytte til favorittkanalene våre ved hjelp av digital radio. Du velger selv hvordan du vil lytte.