Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Pass opp for høye mobilregninger på ferger og cruiseskip
Sist oppdatert

Pass opp for høye mobilregninger på ferger og cruiseskip

Når du er om bord i en ferge eller et cruiseskip mister du ikke nødvendigvis mobildekningen lenger. Men det kan bli dyrt å bruke mobilen langt fra land dersom du kobles opp mot satellittkommunikasjon. Post- og teletilsynet (PT) ber forbrukere om å være observante overfor høye mobilregninger om bord i ferger og cruiseskip.

Når man kommer langt nok fra land vil man miste signalene fra sin egen operatør, og telefonen vil automatisk gå over på skipets eget GSM-nett. Dette nettet benytter satellittkommunikasjon for å kommunisere med nettverkene på land. Det at man benytter satellitt for denne kommunikasjonen gjør det betydelig dyrere å bruke telefonen. PT oppfordrer derfor forbrukerne til å sjekke hvilken operatør man er tilknyttet når man er om bord i skip.

Mange skip og ferger er utstyrt med antenner som gjør det mulig å kommunisere med GSM-nettene på land, selv om man er et stykke fra land. I følge fribruksforskriften, som regulerer bruken av GSM-frekvenser på fartøy, kan man først ta i bruk GSM-frekvenser på fartøy fra og med 2 nautiske mil (ca 3,7 km) utenfor grunnlinjen. Dette betyr for eksempel at man ikke skal bli koblet opp mot skipets eget GSM-nettverk dersom man er på et fartøy som befinner seg i indre del av Oslofjorden, da fartøyet ikke har anledning til å benytte GSM-frekvensene her.

Det kan likevel være lurt å sjekke hvilken operatør telefonen er knyttet til, for å vite hvilket nett du er på. Hvis navnet på mobiloperatøren din står i mobildisplayet trenger du ikke frykte unormalt høye priser. Et tegn på at du er tilknyttet fartøyets eget GSM-nettverk kan være at det kommer opp et ukjent operatørnavn. Da bør du være klar over at prisene kan være helt andre enn de vanlige prisene fra din mobiloperatør. Før avreise bør du derfor undersøke med tilbyderen din hvilke priser som gjelder for denne type samtaler og databruk.