Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Ny regulering: samme betingelser for å bruke mobilen i Norge og Europa
Sist oppdatert

Ny regulering: samme betingelser for å bruke mobilen i Norge og Europa

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) melder at fra i dag, 1. juni 2016, er de nye felles-europeiske reglene for bruk av mobilen gjeldende også i Norge. Målsetningen er at mobilbrukere i alle EØS-land skal kunne bruke sin mobil på reise, slik de gjør i hjemlandet. Ordningen er omtalt som «Roam like at home» i reguleringen. Fra i dag av starter en overgangsperiode på ett år hvor tilbyderne kun kan kreve et begrenset pristillegg sammenliknet med nasjonal pris, det betyr at norske abonnenter kan forvente vesentlig lavere regninger når de bruker mobilen i utlandet.

Reguleringen av internasjonal gjesting, som «Roam like at home» er del av, gjelder bruk av mobile tjenester i EØS-området. I Norge er det fra 1. juni 2016 innført endringer i regelverket slik at disse reglene blir gjeldende. Dette innebærer at samtaler, SMS og datatrafikk på reise i EU ikke skal koste mer enn norske hjemme- priser på abonnementene, men med mulighet for et mindre pristillegg i en overgangsperiode på ca. ett år. Målsetningen for reguleringen av internasjonal gjesting er at det ikke skal koste mer å bruke telefonen på reise innenfor EØS enn i hjemlandet.

For fastprisabonnement (fastprispakker) skal kunden kunne bruke av volumet som er inkludert i pakken også i utlandet, uten at det påløper ekstra kostnader for dette. Det er kun et lite pristillegg som kan faktureres. Det samme gjelder dersom det inkluderte datavolumet brukes opp, og kunden må kjøpe tilleggspakker – det er de hjemlige prisene som gjelder evt med et begrenset påslag.

Det tillegg som selskapene kan fakturere kundene, er pr. 1.juni 52 øre pr. utgående taleminutt, 11 øre pr. innkommende taleminutt, 20 øre for en SMS og 52 øre pr. megabyte data. Prisene valutajusteres 1. juli 2016.
Som før, skal kundene få en velkomst-SMS med prisinformasjon hver gang de gjester et annet land, både innenfor og utenfor EØS-området. De skal også tilbys varslings- og sperretjeneste for datatrafikk både innenfor og utenfor EØS-området.

Les mer her: www.nkom.no/internasjonalgjesting