Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Ny linkplanlegger fra Nkom
Sist oppdatert

Ny linkplanlegger fra Nkom

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har utviklet en ny linkplanlegger. Tjenesten er utviklet for å bestemme radiolinjestasjoners posisjon og indikere om det er fri sikt mellom antennene.

Nkom tildeler frekvenser for «radiohopp» mellom to punkter, og har tidligere tilbudt en egen kalkulator til bruk for slike beregninger. Kalkulatoren var «gått ut på dato» - blant annet på grunn av dårlig kartgrunnlag.

Den nye linkplanleggeren viser om det er fri sikt fra det ene til det andre punktet. Verktøyet skal sikre at rett koordinater blir brukt i søknader til Nkom. Det er utviklet for å hjelpe brukere som ikke har simuleringsløsninger tilgjengelig til å planlegge radiolinjehopp. Den gjør det mulig å undersøke og lete etter egnede punkt i terrenget fra kontoret.

Høydedatabasen som ligger til grunn for linkplanleggeren har en horisontal oppløsning fra 1 til 200 meter, avhengig av område. Databasen inneholder ikke fauna eller bygninger. I situasjoner hvor linkplanleggeren viser marginal klaring, er manuell visuell verifikasjon av fri sikt nødvendig.

Radiobølger og lys oppfører seg ganske likt. Det kan etableres radiolinjer mellom alle steder man kan se fra en fjelltopp til en annen.

Er det planlagte hoppet langt, kan det være vanskelig å finne dager hvor værforholdene tillater visuell verifikasjon av fri sikt. For slike hopp øker linkplanleggeren sannsynligheten for å se ønsket destinasjon når godvær tillater inspeksjon.

For svært lange hopp vil også jordkrumningen ha betydning for radiolinjen. Jordkrumning er årsaken til at man for eksempel ikke kan se Danmark fra kysten av Sørlandet.

Linkplanlegger