Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Norges første 5G-frekvenser kan tas i bruk i dag
Sist oppdatert

Norges første 5G-frekvenser kan tas i bruk i dag

Ice, Telia og Telenor skaffet seg viktige frekvensressurser i Nkoms auksjon av 700 MHz-båndet i juni i år. Fra 1. november kan frekvensene tas i bruk i Norge. Dette er et viktig skritt for å legge til rette for bedre konkurranse i mobilmarkedet, god mobildekning langs viktige vei- og togstrekninger, og tidlig innføring av 5G i Norge.

Ressursene i 700 MHz-båndet har frem til nå blitt benyttet til digital kringkasting. Staten betaler 150 millioner kroner for at ressursene allerede i dag, 1. november 2019, kan tas i bruk til mobilkommunikasjon.

Ice, Telia og Telenor kjøpte 5G-frekvenser

De kommersielle ekomtilbyderne Ice, Telia og Telenor skaffet seg tilgang til ressursene gjennom en auksjon avholdt av Nkom i juni, og betalte i overkant av 735 millioner kroner for frekvensene. 700 MHz-båndet er utpekt som et pionerbånd for 5G i Europa, og tilgangen til ressursene i båndet er viktig for at norske operatører skal kunne innføre 5G tidlig og gi enda bedre mobiltjenester. Alt ligger derfor til rette for at Ice, Telia og Telenor kan begynne utrulling av 5G i Norge fra i dag.

Milepæl for innføring av 5G i Norge

- Vi er veldig fornøyd med at disse verdifulle frekvensene nå kan tas i bruk. Dette er en viktig milepæl for innføringen av 5G i Norge, men også viktig for å sikre bedre mobildekning, spesielt langs viktige vei- og togstrekninger, sier direktør i Nkom Elisabeth Aarsæther.

For å gjøre Norge 5G-klart vil Nkom tildele mer spektrum til mobilkommunikasjon i årene som kommer.