Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Nordisk undersøkelse: store forskjeller i dekningen mellom ulike mobiltelefoner
Sist oppdatert

Nordisk undersøkelse: store forskjeller i dekningen mellom ulike mobiltelefoner

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) publiserer en fellesnordisk rapport som viser store forskjeller i opplevd dekning mellom ulike mobiltelefoner. Både hvilken mobiltelefon man har og hvordan man bruker den, har stor innvirkning på dekningen, viser målingene fra Universitetet i Aalborg.

De siste årene har det vært stor utvikling både i utbygging av nettverk, telefonmodeller, hvordan tjenester produseres og hvilke mobile tjenester som benyttes av befolkningen. Mobiltelefonene har gått fra å være «bare» telefoner, til avanserte datamaskiner. Blant annet har Internett over mobil blitt svært mye viktigere.

De nordiske ekommyndighetene ønsket å gjennomføre en vitenskapelig undersøkelse for å kartlegge hvordan mobiltelefonene som er på markedet i dag påvirker opplevd dekning, både for mobil talekommunikasjon og datakommunikasjon. Resultatet fra undersøkelsen kan bidra til å opplyse forbrukere om at valg av telefonmodell kan påvirke hvordan dekningen oppleves.

Målingene, som er utført av Universitetet i Aalborg, viser at sender- og mottakeregenskapene (inkludert antennen) i mobiltelefonene har stor betydning for brukeropplevelsen i områder med dårlig dekning. Videre viser målingene at det er store forskjeller i taledekningen mellom de ulike mobiltelefonene, og at det er av betydning om man holder mobiltelefonen i høyre eller venstre hånd, eller bruker håndfriutstyr.
I områder med dårlig dekning (tale og data), viser undersøkelsen at valg av mobiltelefon vil være viktig for brukeropplevelsen, og innvirker på om man faktisk har mulighet for å surfe eller ringe.

Oppdraget til Universitetet i Aalborg er utarbeidet i samarbeid mellom de nordiske ekommyndighetene og Nordisk Ministerråd. Nkom bidrar med norsk finansiering av oppdraget.

Rapporten kan leses i sin helhet her.

Undersøkelsen blir presentert og kommentert under Nkoms Frekvensforum 7. september.