Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Nkom advarer mot telefonsvindlere som utgir seg for å ringe fra Microsoft
Sist oppdatert

Nkom advarer mot telefonsvindlere som utgir seg for å ringe fra Microsoft

Gjennom media har det den siste tiden fremkommet flere eksempler på at svindlere kontakter norske forbrukere via telefon og utgir seg for å være fra «Microsoft». Ved å manipulere eget nummer fremstår anropet som å komme fra Norge, og dermed øker risikoen for å lykkes i svindelforsøkene, men anropene stammer reelt sett fra utlandet. Nkom finner derfor grunnlag for å advare mot denne type virksomhet for om mulig å begrense skadevirkningene av svindelen.

Manipulering av nummervisningen kalles også for «spoofing», og er et internasjonalt kjent fenomen. Mens mange av oss er restriktive med å svare utenlandske anrop fra ukjent nummer, vil vi lettere besvare anrop med norske nummer, og dette vet svindlerne. Det beste rådet Nkom kan gi er rett og slett å legge på røret dersom personen i andre enden av røret oppgir å ringe på vegne av Microsoft for å hjelpe deg med virus som de har «oppdaget» på din datamaskin. Se for øvrig informasjon fra Microsoft selv om temaet.

En uheldig sideeffekt av manipulert nummervisning, er at det også går ut over uskyldige telefonabonnenter som benytter samme telefonnummer som det svindlerne viser. Dermed er det ikke bare å sperre ned telefonnummer som angivelig benyttes til forsøk på svindel, og det kan oppleves som svært ubehagelig å bli misbrukt på denne måten.

Nkom og ekombransjen er oppmerksom på problemstillingene som reiser seg i kjølvannet av manipulering med nummervisning, og det ble i 2013 utarbeidet retningslinjer for å redusere omfanget av uønsket nummermanipulasjon. Ekomtilbyderne analyserer trafikk inn til egne kunder, men nummermanipulasjon kan være vanskelig å avsløre.

Utfordringene med uautorisert manipulering av nummer er i økende grad et internasjonalt problem. Gjennom arbeidet i CEPT søker Nkom sammen med andre regulatører å finne felles måter å møte utfordringene på.