Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Lavere priser når du ringer innen EØS-området
Sist oppdatert

Lavere priser når du ringer innen EØS-området

Pristaket for å bruke mobiltelefon innen EØS senkes på nytt fra første juli i år. Prissenkingen følger en internasjonal avtale, og gjør det billigere for norske mobilkunder på reise innen EØS-området.

Dette er de nye maksimalprisene som gjelder fra 1. juli 2011 (omregnet fra Euro til NOK, inkl. mva):

Utgående samtale per minutt: NOK 3,39 (tidligere 3,87) 
Innkommende samtale, per minutt: NOK 1,06 (tidligere 1,49)
SMS, per stk: NOK 1,06 (tidligere 1,09)

MMS regnes som datatrafikk og er ikke regulert med maksimumspriser.

Alle operatører må overholde de nye prisene fra og med første juli i år. De skal også samtidig oppdatere hjemmesidene sine med de nye prisene.

Det kan være dyrt å surfe på mobilen i utlandet

Det er viktig å legge merke til at det ikke finnes noe tilsvarende pristak for datatrafikk og surfing på mobilen i utlandet. Likevel ble det 1. juli i fjor innført en automatisk sperre når dataforbruket passerte fem hundre norske kroner.

Ønsker man å surfe for mer enn dette i utlandet, må man selv gi beskjed til mobilselskapet man er kunde i. Velger man å heve sperren, er det viktig å være klar over at det raskt kan bli veldig dyrt.

Her gjelder pristaket

Pristaket for mobiltelefoni gjelder i hele EØS-området, men bare når man er på reise utenfor sitt eget land, altså der man har sitt kundeforhold. Når man er i sitt eget hjemland, gjelder de vanlige prisene for det abonnementet man har på mobilen.

EØS-avtalen omfatter de 27 EU-medlemsstatene (Belgia, Bulgaria, Kypros, Danmark, Estland, Finland (inklusive Åland), Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Latvia, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike) og EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein.

Tiltakene gjelder også for Azorene, Madeira, Kanariøyene, samt Guadeloupe, Martinique, Fransk Guyana og Réunion.

Sveits og frihandelsområder

EFTA-landet Sveits tilbyr ikke pristak eller datasperre. Vær også oppmerksom på at frihandelsområdene som ikke inngår i EØS (som Monaco, San Marino, Andorra, Kanaløyene og Isle of Man) kan kreve høyere priser og kan operere uten datasperre.

Det kan være lurt å sjekke med mobiloperatørens hjemmeside eller kundetjeneste om hvilke priser som gjelder for de stedene du har tenkt å besøke i løpet av ferien.