Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Konsekvenser dersom 700 MHz-båndet tildeles mobile tjenester
Sist oppdatert

Konsekvenser dersom 700 MHz-båndet tildeles mobile tjenester

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har i samarbeid med NTV, NRK, RiksTV og Norkring utarbeidet en rapport som tar for seg tekniske konsekvenser for det digitale bakkenettet for TV hvis 700 MHz-båndet (694-790 MHz) i fremtiden blir tildelt til mobile tjenester. I tillegg har Nexia AS på oppdrag fra Nkom utarbeidet en rapport som estimerer kostnader for fem ulike tekniske scenarioer for det digitale bakkenettet for TV.

World Radio Conference i 2012 (WRC-12) besluttet at etter WRC-15 skal 700 MHz-båndet også allokeres til mobilt bredbånd på lik linje med kringkasting. 700 MHz-båndet utgjør ca. 30 % av frekvensbåndet til dagens digitale bakkenett for TV. NTV har tillatelse til å bruke frekvensbåndet 470-790 MHz til digitalt bakkenett for TV (DTT) frem til 2. juni 2021. En eventuell bruksendring av 700 MHz-båndet vil innebære utfordringer for bakkenettet for TV. Norge har ikke avgjort om 700 MHz-båndet i fremtiden skal tildeles mobile tjenester eller fortsatt brukes til kringkasting.

Nkom opprettet derfor et prosjekt for å se nærmere på konsekvenser for bakkenettet ved eventuell bortfall av 700 MHz-båndet. Nkom har i samarbeid med NTV, NRK, RiksTV og Norkring utarbeidet en rapport som tar for seg tekniske konsekvenser for det digitale bakkenettet for TV hvis 700 MHz-båndet (694-790 MHz) i fremtiden blir tildelt til mobile tjenester. I tillegg har Nexia på oppdrag fra Nkom utarbeidet en rapport som estimerer kostnader for fem ulike tekniske scenarioer for det digitale bakkenettet for TV. Vedlagt er begge konsekvensrapportene for 700 MHz-båndet.