Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Frekvenser til trådløse mikrofoner
Sist oppdatert

Frekvenser til trådløse mikrofoner

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) informerer om langsiktige planer for frekvenser til trådløse mikrofoner.

Regjeringen besluttet i 2015 at 700 MHz-båndet skal brukes til 5G mobilkommunikasjon fra 1. november 2019. Dette frekvensområdet ble tidligere blant annet benyttet til trådløse mikrofoner. Det betyr at færre frekvensressurser nå er tilgjengelig for trådløse mikrofoner, og det kan skape problemer for bruk av noe utstyr.

Høring om behov for frekvenser

Nkom gjennomførte en høring tidligere i år om behov for frekvenser blant importører, leverandører og brukere av trådløse mikrofoner i Norge. Vi ønsket å kartlegge behovene for bruk av frekvenser for disse aktørene. Høringsinnspillene viser behov for forutsigbarhet og langsiktige rammer for hvilke frekvensområder som kan benyttes fremover.

Senioringeniør Lars Rypestøl i Nkom svarer på spørsmål rundt frekvenser til trådløse mikrofoner.

Nkom informerer her om hvilke frekvenser som kan benyttes til trådløse mikrofoner fremover. Vi ønsker å gi rask og forutsigbar informasjon. Det er likevel alltid en usikkerhet knyttet til frekvensreguleringer i EU og andre internasjonale endringer. På bakgrunn av høringsinnspill og dagens europeiske bestemmelser presenterer Nkom frekvensmulighetene fremover for trådløse mikrofoner.

Kjøp av utstyr

Nkom anbefaler aktører å kjøpe utstyr som støtter andre frekvensbånd enn 700 MHz-båndet.

Frekvensinformasjon - bruk Finnsenderen.no

Nkom har i sin nettjeneste Finnsenderen.no lagt inn informasjon om hvilke frekvenskanaler som kan benyttes for trådløse mikrofoner både før og etter 1. november. Vi anbefaler å sjekke Finnsenderen.no i planleggingen av arrangementer bade før og etter 1. november. Sjekk hvilke frekvenskanaler som er ledige når arrangementet skal finne sted. 

(Fra august til november 2019 vil det være endringer i det digitale bakkenettet som medfører at oversikten på finnsenderen.no ikke alltid er helt oppdatert.)

Frekvensløsninger fremover

  • Frekvensområdet 738-753 MHz, som er en del av 700 MHz-båndet, vil i en overgangsperiode fortsatt være tilgjengelig for trådløse mikrofoner frem til eventuelt annen bruk (se Nkoms løpende vurdering i frekvenskompasset).
  • Frekvensområdet markert med «K-SDL» i finnsenderen.no , vil være en landsdekkende ledig ressurs for trådløse mikrofoner.
  • Frekvensområdet 470-694 MHz er tildelt Norges televisjon AS (NTV) og det digitale bakkenettet fram til 31. desember 2030. Dette er de samme frekvensene som brukes av noen trådløse mikrofoner. I deler av landet benyttes ikke frekvensene av NTV og er dermed fortsatt ledig for mikrofonbruk slik finnsenderen.no viser.

Fremtidige vurderinger

Nkom vurderer muligheten for å benytte frekvensområdet 486-510 MHz (Kanal 23 til 25) for trådløse mikrofoner.

Frekvensområdene 1350-1400 MHz og 1518-1525 MHz vurderes også, men krever et annet utstyr for brukerne.

Kontakt

Spørsmål om frekvensløsningene kan rettes til senioringeniør Lars Rypestøl på e-post lry@nkom.no / telefon + 47 22 82 46 29 eller seksjonssjef Bent André Støyva på e-post bst@nkom.no / telefon + 47 22 82 48 33.

Høringsinnspill

Nkom fikk høringsinnspill fra 19 importører, leverandører og brukere av trådløse mikrofoner. Her kan du se høringsinnspillene: