Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Erfaringer fra nettspionasjen i «Belgacom-saken» del av oppkjøring til norsk cyberøvelse i høst
Sist oppdatert

Erfaringer fra nettspionasjen i «Belgacom-saken» del av oppkjøring til norsk cyberøvelse i høst

I desember øver den norske kraft- og telekomsektoren på konsekvensene av cyberangrep, i en stor øvelse ledet av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Sentralt i forberedelsene står erfaringene fra Belgias største telekomselskap Proximus (tidligere Belgacom), som ble utsatt for hackerangrep i 2012. Flere medier har spekulert i om britisk etterretning stod bak.

Cyberangrep (digitale angrep) mot infrastruktur og tjenester på nett, er beskrevet blant annet i det nasjonale risikobildet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) offentliggjorde tidligere i år. Cyberangrep kan komme fra både enkeltpersoner, organisasjoner og stater, og utgjør potensielt alvorlige trusler mot samfunnskritiske funksjoner. Det er derfor av essensiell betydning at myndigheter med beredskapsansvar og selskaper som eier nett og tjenester, samarbeider godt og kjenner hverandres ansvar. Dette for å identifisere trusler, forstå potensialet i dem og for å slå tilbake angrep så raskt som mulig.

Ikke lenger gutterom

– Det er lenge siden cyberkriminalitet var noe nerdete som drives fra gutterom, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i Nkom. Lunde er faglig ansvarlig for øvelsen som skjer sammen med en rekke myndigheter og tele- og kraftselskap.
– Nerdene finnes ennå, men langt verre er det at kompetansen og viljen til å tappe informasjon, ødelegge eller ta kontroll over nett også finnes på organisasjons- og statsnivå, sier han.
– Det er ikke tid for naivitet, og både myndigheter og næringsliv må legge til grunn at aktører som ikke vil Norge vel, kan bruke cyber som inngang og åsted for å skape ustabilitet og ødelegge store verdier, sier Lunde.

Britisk etterretning hacket belgisk telekomselskap?

Sommeren 2012 oppdaget Belgias største telekomselskap, Proximus (den gang Belgacom), at de var utsatt for et cyberangrep. Flere medier mener at det er stor sannsynlighet for at britisk etterretning stod bak angrepet, noe som først kom til overflaten i juni 2013 etter Snowdens avsløringer.

I forbindelse med den norske øvelsen i desember 2015, kommer en av spesialistene som jobbet med den aktuelle saken på besøk til Norge 28. oktober for å dele sine erfaringer med dem som skal delta under øvelsen. - Selv om øvelsesscenariet er vesensforskjellig fra det som skjedde med Belgacom, er bevisstheten om kompetente aktørers kapasitet av grunnleggende relevans for øvelsesdeltakerne, sier øvelsesleder Svein Scheie i Nkom.

Fagdagen er forbeholdt de selskapene og myndighetene som skal øves. Journalister som ønsker å delta fra kl. 11.00, kan kontakte sjefingeniør Svein Scheie, sss@nkom.no, tlf 952 11 189.