Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Enklere å finne ut hvem som drifter telefonnummer
Sist oppdatert

Enklere å finne ut hvem som drifter telefonnummer

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) lanserer «Finn tilbyderen». Denne tjenesten er tilgjengelig via Nkoms hjemmeside og gir mulighet til å finne ut hvilket selskap som drifter hvilke telefonnummer. Tjenesten fungerer for hvilket som helst telefonnummer i den norske nummerplanen.

Den norske nummerplanen inneholder ulike nummer (5-sifret, 8-sifret eller 12-sifret), og Finn tilbyderen gir svar på hvilket selskap som drifter det nummeret man lurer på. Dersom nummeret pr. dags dato ikke er tildelt noen tilbyder, altså at det ikke er i drift, gir tjenesten informasjon om det også.

Nkom mottar jevnlig henvendelser fra privatpersoner, bedrifter og offentlige instanser med spørsmål om hvilke tilbydere som drifter konkrete telefonnummer.

Nyttig ved ID-tyveri

Det kan være flere grunner til at noen ønsker denne informasjonen: For eksempel vil tjenesten være spesielt nyttig dersom man mistenker seg utsatt for ID-tyveri ved at noen har registrert telefonabonnement i ens eget navn. I slike tilfeller ønsker man raskest mulig å komme i kontakt med riktig tilbyder for å få stengt abonnementet.

Noen brukere ønsker seg et spesielt telefonnummer, og vil gjerne vite hvor de kan henvende seg for å få tildelt nummeret. Andre kjente tilfeller er der man trenger hjelp til å stanse gjentatte oppringninger fra for eksempel telefaks, og derfor har behov for å komme i kontakt med ansvarlig tilbyder for å få stoppet oppringingene.

Finn tilbyderen må ikke forveksles med nummeropplysningstjenestene – man får kun informasjon om tilbydertilhørigheten til nummeret, ikke informasjon om abonnenten (navn, adresse etc.). Abonnentinformasjon må fremdeles finnes via nummeropplysningstjenester eller fra teletilbyder, med mindre abonnenten har reservert seg mot at informasjonen gis ut.

Finn tilbyderen er tilgjengelig her.