Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter En halv million norske domenenavn
Sist oppdatert

En halv million norske domenenavn

Linge-compagniet.no ble mandag registrert som domenenavn nr 500 000 hos Uninett Norid AS som administrerer det norske toppdomenet .no. I likhet med flertallet av virksomheter i Norge, valgte Linge Holding AS domenenavnet .no som domene.

Identitet på Internett
Et domenenavn representerer en identitet på Internett og kan knyttes mot mange ulike tjenester. Det mest kjente er nettsider og e-post. En undersøkelse foretatt av Statskonsult i 2006, forteller at norske bedrifter foretrekker å bruke toppdomenet .no.

Tilsyn
Post- og teletilsynet (PT) fører tilsyn med registreringen av domenenavn i Norge gjennom domeneforskriften. Tilsynet skal sikre at krav til kostnadseffektivitet, ikke-diskriminering, åpenhet, interessene til internettbrukere og nasjonale interesser sett i lys av den internasjonale utviklingen blir ivaretatt.

Norsk utvikling
Utviklingen i Norge er positiv, og antallet domenenavn har økt med 100 000 bare siden i 2008. Norge er blant de toppdomenene i Europa som har flest domener per innbygger.

Denne utviklingen gjør det spennende å være med på å forme og legge til rette for økt internettbruk, til best for den økonomiske, kulturelle og sosiale utviklingen i Norge.

Internett i utvikling
Internett er i utvikling, og økningen av registreringer av domenenavn viser at domenenavn fortsatt er en attraktiv resurs på Internett. Utviklingen internasjonalt går også i retningen at domenenavn fortsatt vil være en meget viktig resurs.

Debatten om hvem som skal bestemme og styre internettresurser, pågår internasjonalt blant annet gjennom forumet Internett Governance Forum (IGF). Forumet ble opprettet av FN gjennom oppfølgingsagendaen etter WSIS-møtet i Tunis i 2005. FN vedtok i desember 2010 at IGF skal fortsette i 5 år til.

Gjennom organisasjonen ICANN, som har ansvar for forvaltning av domenenavn internasjonalt, etableres det nå nye toppdomener til beste for verdens befolkning.

Arabisk, kinesisk og kyrillisk
I 2009 åpnet ICANN for at nye toppdomener for språk som blant annet arabisk, kinesisk og kyrillisk. Dette er en milepæl i Internetts utvikling, der lokalt innhold på andre språk enn engelsk nå lettere kan legges på Internett. Dette bidrar internasjonalt til utvikling av medbestemmelse, demokrati og fremmer menneskerettigheter.

Det er også planer i ICANN for utvidelse av andre nye toppdomener (nye gTLDer) i løpet av 2011.

Les mer:
Pressemelding fra Norid
Antall domener under .no