Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Nyheter Bruk av jammere er ulovlig og straffbart
Sist oppdatert

Bruk av jammere er ulovlig og straffbart

Signaler fra jammerutstyr kan blokkere samfunnskritisk elektronisk kommunikasjon og sette liv og helse i fare. Nkom har derfor utarbeidet en informasjonsbrosjyre og ønsker tips om bruk og salg av jammere for å redusere utbredelse og risiko.

Politiet holder et eksempel på GPS-jammer. Foto: Hans O. Torgersen, Aftenposten

Jammere er utstyr som sender ut støysignaler. Slikt utstyr er ulovlig, da det er laget for å blokkere utvalgte tjenester for elektronisk kommunikasjon. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) ønsker tips om bruk og salg av jammerutstyr for å forhindre blokkering av samfunnskritiske tjenester med alvorlige følger.

Rammer navigasjonstjenester og mobiltelefoni

- Jamming kan ramme mobiltelefoni og navigasjonstjenester som GPS og Galileo. Vi fører tilsyn med markedet for å forhindre salg og bruk av jammerutstyr, som er ulovlig og straffbart i Norge, sier avdelingsdirektør Per Eirik Heimdal i Nkom.

Nkom har laget en enkel brosjyre for å advare potensielle kjøpere av jammerustyr om høy risiko ved bruk, og lette jobben for blant annet politi- og tollmyndigheter.

Brosjyren inneholder bilder av jammere, funksjonsbeskrivelse, eksempler på bruk knyttet til kriminell virksomhet og beskrivelse av hvilke samfunnskritiske funksjoner som kan blokkeres og sette menneskers liv, helse og sikkerhet i fare.

Brosjyre om jammere

Her kan du lese brosjyren og få mer informasjon om jammere.