Hopp til innhold
Du er her: Forsiden Aktuelt Høringer Nkom tilbyr autorisering av mobil- og bredbåndskalkulatorer
Sist oppdatert

Nkom tilbyr autorisering av mobil- og bredbåndskalkulatorer

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vil gi nettsteder som gir forbrukerne prisveiledning om mobil- og bredbåndsabonnement, mulighet for autorisering. Et sett kriterier er utviklet, og nettsteder som fyller disse, kan bruke autoriseringen i sin markedsføring. Nkom ber om innspill til kriteriene innen 1. februar 2016.

Nkom anser at det fremdeles er behov for at forbrukere har tilgang til objektiv og detaljert informasjon når de skal velge elektroniske kommunikasjonstjenester, selv om abonnementsstrukturen på mange måter er blitt enklere. Det er særlig i mobilmarkedet det har vært og fortsatt er viktig å tilby informasjon som er enkelt fremstilt og som kan sammenliknes med tilbud i markedsføringskampanjer.

Nkom (under det tidligere navnet Post- og teletilsynet) utviklet tjenesten Telepriser.no i 2002, og driftet den i mange år. Telepriser ble stilt i bero da store forandringer i abonnementenes prisstruktur gjorde tjenesten utdatert, og den ikke lenger kunne sies å gi god veiledning for valg av abonnement.

Nkom har nå vurdert i hvilken form informasjon til forbrukerne skal videreutvikles, og har blant annet hatt dialog med flere tilbydere av priskalkulatorer for mobiltelefoni.
– Vi mener at noen av dem enten fyller de kriteriene vi har definert for å bli autorisert, eller har potensiale til å gjøre det, sier assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Nkom.

Vurderingen har konkludert med at myndighetene ikke selv bør utvikle en kalkulator for mobiltelefoni.

Nkoms autorisasjonsordning er inspirert av erfaringer hentet fra den britiske regulatoren Ofcom, som har praktisert en liknende ordning i flere år.

Autorisasjon av kalkulatorer er del av en større vurdering. Nkom har meddelt Samferdselsdepartementet (PDF, 465 kB) at i 2016 vil også et arbeid med å utvikle adressesøk for valg av bredbånd starte. Målet er å etablere en interaktiv tjeneste der brukerne enkelt kan få informasjon om bredbåndstilbud, basert på adressesøk. En slik komplett tjeneste finnes ikke i Norge, og Nkom vil selv stå for utviklingen.

- Det finnes mye informasjon i dag, men den er fragmentert og ikke fullstendig. Vi vil sammenstille informasjon som kan komme både forbrukere, kommuner og bedrifter til nytte, sier Aarsæther, og viser både til kapasitetsmåleren www.nettfart.no, den årlige bredbåndsundersøkelsen og til det pågående prosjektet for utvikling av dekningskart på mobilsiden.

Kriteriene for kalkulatorer

Nkom har utviklet noen kriterier for å kunne si at et nettsted eller en tjeneste er autorisert. Blant annet er transparens og objektivitet viktig.

Nkom ber bransjen og andre interesserte om å gi innspill til kriteriene innen 1. februar 2016. Les mer om kriteriene her (PDF, 258 kB).

Høringsuttalelser